top of page
Poza scriitoruluiChef Alex Rada

Poze de preparate culinare sau fotografie de produs?

Pe parcursul anilor am avut plăcerea de a cunoaște mulți oameni care sunt foarte buni la ceea ce fac. Este o placere să întâlnești persoane cu care poți lucra ușor, plăcut și împreună să dezvoltați concepte și branduri durabile in timp și profitabile pentru clienții nostri.



La sfârșitul lui 2018 am întâlnit o persoana care mai tărziu avea să îmi devina nu numai un colaborator dar și un bun prieten. Eugen Belivac, de la InFrame Studio, este unul dintre cel mai faini oameni pe care i-am cunoscut pe parcursul drumului meu în a oferi servicii de consultanță în Romania.


Totul s-a întâmplat la un restaurant pe care îl deschideam la sfârșitul anului, iar după finalizarea meniului și a rețetelor urma fotografierea profesională a preparatelor, lucru care este foarte dificil și care imi da mereu emoții. Un fotograf de evenimente nu are experiența necesară pentru fotografia de produs și mai ales fotografia de preparate culinare, așa cum nici un bucătar cu specializare în mâncare asiatică nu va putea face o mâncare mexicană, extraordinară.


Fotografia culinară, daca e să îi spun așa, este destul de dificilă pentru că un preparat cald se răcește și se usucă repede și nu mai arata apetisant in poze. Legumele trebuiesc să fie cât se poate de proaspete și viu colorate, sosurile trebuie să aibă textura perfectă s.a. Toate acestea ajuta, însă nu fac preparatul să arate bine. Munca mea se termina odată ce am pus preparatul în fata fotografului și credeți-mă că daca el vrea ca preparatul să arate bine, arată. Daca nu, nu.


Aș sta mult să vă povestesc despre ce este în spatele unei fotografii reușite, însă nu am cunoștinte necesare pentru aceasta, așa că eu vă spun cum încerc să fac ca preparatul să arate cât mai chipeș în fața aparatului. Deseori ingredientele folosite la preparatul care urmează a să fie pozat nu sunt comestibile. Folosesc aracet pentru a avea ‘’un sos’’ cu textura perfectă, folosesc torța pentru a arde/încălzi brânză rapid înainte de poză, folosesc scobitori și bolduri pentru a pune în poziție fixa anumite ingrediente din preparat. Uh…daca ați vedea cât de ciudat pare când pozăm preparatele, ca acestea să arate perfect în poze :))


Cum vă spuneam mai sus, sunt destul de stresat când trebuie să fotografiez preparatele unui restaurant, dar am avut noroc să cunosc mulți fotografi buni în ultimii ani, iar printre aceștia este și Eugen, cel care este și în spatele fotografiilor mele de profil și alături de care munca devine mai ușoară.


Mulțumesc, Eugen!



70 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tu stii cu cine colaborezi?

Multe firme rămân cu datorii uriașe la distribuitori/producători și uneori nici măcar nu au de gând să le achite.

Kommentare


bottom of page